داکر (Docker) و مزایای استفاده از آن


داکر (Docker) چیست و چه ارتباطی با کانتینرسازی دارد
با استفاده از داکر (Docker) اجرای برنامه ها در کانتینر به جای ماشین مجازی به سرعت در حال پیشرت است. این تکنولوژی یکی از سریعترین رشدهای تاریخ صنعت نرم افزار است. داکر یک پلتفرم که این امکان را به کاربران می دهد تا به راحتی بخش های نرم افزاری مختلف را تجمیع و توزیع کنند و با استفاده از کانتینر آن ها را مدیریت نمایند. به عبارت دیگر این یک پروژه متن باز است که استقرار برنامه های مختلفی را درون یک ظرفیت نرم افزاری مشخص به صورت خودکار انجام می دهد.
داکر (Docker) ایجاد، استقرار و اجرای برنامه ها را با استفاده از کانتینر آسان تر می کند. کانتینرها این امکان را به یک توسعه دهنده می دهند تا تمامی قسمت های مورد نیاز برنامه خود مانند پکیج ها و وابستگی ها را در قالب یک پکیج تجمیع کنند.
با انجام این کار به برنامه نویس این اطمینان داده می شود که برنامه بر روی سایر دستگاه های لینوکس بدون در نظر گرفتن تنظیمات سفارشی که دستگاه ممکن است با دستگاه مورد استفاده برای نوشتن و تست کد تفاوت داشته باشد اجرا می شود. بیشتر از نیمی از شرکت هایی که در تلاش برای استفاده از داکر هستند آن را می پذیرند. بسیاری از شرکت ها پس از 30 روز استفاده از این پلتفرم در حالت production و اکثر آن ها بعد از گذشت 60 روز تغییر کاربری می دهند. نسبت به سال گذشته استفاده از داکر و پذیرش تغییر کاربری توسط شرکت ها 30 درصد افزایش داشته است. همچنین زبان هایی مانند PHP, Ruby, Java, Node مواردی هستند که در قالب کانتینرها مورد استفاده قرار می گیرند.
محبوبیت و مزایای استفاده از داکر (Docker)
چرا شرکت های بزرگی همچون ING, Paypal, ADP و یا Spotify از داکر استفاده می کنند؟ چرا میزان استفاده از داکر به شدت در حال افزایش است؟
بازگشت سرمایه و صرفه جویی در هزینه ها :
اولین مزیتی استفاده از داکر ROI یا همان بازگشت سرمایه می باشد. بزرگترین عامل اصلی تصمیمات مدیریتی هنگام انتخاب محصول جدید، بازگشت سرمایه است. هر چه یک راه حل در حالی که باعث کاهش هزینه ها می شود افزایش سود را به همراه داشته باشد راه حل بهتری خواهد بود مخصوصا برای شرکت های بزرگی که به دنبال سودآوری و درآمد ثابت در دراز مدت هستند.
داکر با کاهش چشمگیر منابع زیرساختی می تواند رسیدن به این هدف را تسهیل کند. ماهیت داکر کاهش منابع مورد نیاز برای اجرای یک برنامه است. به دلیل کاهش نیازی های زیرساختی داکر سازمان ها به راحتی قادر خواهند بود تا هزینه های سرور و حتی کارمندان مورد نیاز برای نگهداری آن ها را به حداقل برسانند. همچنین داکر به تشکیل تیم های نرم افزاری کوچک تر اما موثر کمک خواهد کرد.
استانداردسازی و بهره وری :
کانتینرها به شما این اطمینان را خواهند داد که چرخه توسعه و انتشار یکپارچه خواهد بود. یکی از بزرگترین مزایای معماری مبتنی بر داکر استاندارد سازی است. داکر محیط های تکرار شونده، ساخت، تست و تولید را فراهم می کند. این استاندارسازی به شکلی انجام می شود که تمامی اعضای تیم توسعه بتوانند در یک محیط برابر و به صورت موازی بخش های مختلف برنامه را توسعه دهند.
با این کار مهندسین از توانایی بیشتری برای تجزیه و تحلیل و رفع اشکالات احتمالی در برنامه برخوردار خواهند بود. در چنین شرایطی زمان اتلاف شده برای مشکل احتمالی کاهش و مدت زمان موجود برای توسعه ویژگی افزایش پیدا خواهد کرد.
با این شرابط کانتینرها به شما این امکان را خواهند داد تا تغییرات را commit کنید و از کنترل ورژن خوبی برخوردار باشید. به طور مثال اگر در فرآیند آپگرید یک کامپوننت برنامه دچار اشتباه شدید به راحتی می توانید به نسخه قبلی rollback کنید و کل این روند می تواند در کمترین زمان انجام شود.
کارایی CI :
داکر شما را قادر می سازد تا در هر مرحله از مراحل استقرار یک image از کانتینر (container) بسازید و از همان image استفاده کنید.
مزیت بزرگ این فرآیند جدا کردن مراحل غیر وابسته و اجرای همزمان آن ها است به همین دلیل مدت زمان bulid تا production می تواند قابل توجه باشد.
سازگاری و نگهداری :
یک بار برای همیشه مشکل “it works on my machine” را برطرف نمایید. یکی دیگر از مزایایی که کل تیم را هدف قرار میدهد برابری در بخش های مختلف است که همه از آن استقبال می کنند. این برابری از نظر داکر (Docker) به معنی است که image ها بدون توجه به اینکه در کدام سرور و یا لپ تاپ کسانی که روی آن کار می کنند یکسان اجرا می شود.
این موضوع برای توسعه دهندگان ان معنا را می دهد که در زمان کمتری می تواندد محیط را راه اندازی و اشکال زدایی کنند و از طرفی کدی قابل حمل داشته باشند. می توان به این برابری به این دید هم نگاه کرد که زیرساخت های production قابل اطمینان تر و نگهداری آن ها ساده تر خواهد بود.
تنظیمات ساده و سریع :
یکی دیگر از مزایای داکر (Docker) ساده سازی بخش های مختلف است. کاربران می توانند پیکربندی خود را انجام دهند آن را درون کد خود قرار دهند و بدون هیج مشکلی آن را مستقر کنند. از آنجا که داکر (Docker) میتواند در محیطهای بسیار متنوعی مورد استفاده قرار گیرد، دیگر نیازهای زیرساخت با محیط برنامه ارتباط ندارد.
استقرار سریع :
داکر منجر به کاهش زمان استقرار در چند ثانیه می شود. این امر به این دلیل اتفاق می افتد که برای هر فرآیند یک container وجود دارد و سیستم عامل را بوت نمی کند. می توانید داده ها را ایجاد کنید و از ببین ببرید بدون اینکه نگران این موضوع باشید که هزینه تولید مجدد آن از آنجه مقرون به صرفه است بیشتر باشد.
استقرار و تست مداوم :
داکر یک محیط سازگار از توسعه تا تولید را تضمین می کند. کانتینرهای داکر به گونه ای پیکربندی شده اند که کلیه تنظیمات و وابستگی ها را در داخل حفظ کنند. به همین دلیل می توانید از همان کانتینر از توسعه تا تولید استفاده کنید و اطمینان داشته باشید که هیچ اختلالی به وجود نخواهد آمد.
اگر در طول چرخه عرضه یک محصول نیاز به یک بروزرسانی دارید، به راحتی می توانید تغییرات لازم را در کانتینرهای داکر اعمال کنید و آن را تست نمایید و همین تغییرات را روی کانتینر خود اعمال کنید. این انعطاف پذیری از ویژگی های بسیار خوب داکر محسوب می شود.
داکر این امکان را به شما خواهد داد تا کانتینرهایی را بسازید، تست کنید و بر روی چندین سرور قرار دهید. همچنین اگر یک پچ امنیتی جدید در دسترس باشد روند کار به همین شکل است و می توانید آن را اعمال کنید و تست نمایید و در نهایت به نسخه production اضافه کنید.
پلتفرم های چند ابری :
یکی از مزایای داکر قابل حمل و پرتابل بودن آن است. در طول چند سال گذشته تمام ارائه دهندگان رایانش ابری از جمله خدمات وب آمازون (AWS) و Google compute platfrom (GCP) دسترسی داکر را پذیرفته اند و کارنتینر های داکر را می توان روی سرویس آمازون یا گوگل و یا virtualbox اجرا کرد به شرطی که سیستم عامل میزبان از داکر پشتیبانی کند. در این صورت یک کانتینر که بر روی نمونه EC2 آمازون کار می کند، می تواند به راحتی بین محیط های مختلف مثل virtualbax منتقل شود و به عملکرد مشابه دستیابد.
همچنین داکر با ارائه دهندگان دیگری مثل Microoft Azure و OpenStack به خوبی کار می کند و می تواند با استقاده از مدیریت کننده های مختلف مانند Chef , Puppet, Ansible مورد استفاده قرار گیرد.
ایزوله سازی :
داکر تضمین می کند که برنامه ها و منابع به درستی از هم جدا و تفکیک شده اند. داکر این موضوع را بررسی می کند که هر کانتینر منابع خاص خود را دارد و از سایر کانتینرها جدا شده است. شما می توانید برای برنامه های مختلف کانتینرهای جداگانه ای داشته باشید که وظیفه هر کدام کاملا متفاوت است.
اگر دیگر به برنامه ای نیاز ندارید می توانید به راحتی کانتینر آن را حذف کنید. و این اطمینان را داشته باشید که هیچ پرونده موقت و پیکربندی در سیستم عامل میزبان باقی نمی گذارد.
همجنین داکر این اطمینان را می دهد که تنها از منابعی که به آن اختصاص می یابد استفاده می کند با این شرایط یک برنامه خاص از همه منابع موجود استفاده نمی کند که به طور معمول منجر به تخریب عملکرد یا توقف کامل برنامه دیکر شود.
امنیت :
آخرین مزیت استفاده از داکر امنیت آن است. داکر اطمینان میدهد برنامههایی که روی کانتینرها در حال اجرا هستند کاملا از یکدیگر جدا شده و کنترل کاملی بر جریان و مدیریت ترافیک به شما داده میشود. هیچ کانتینر داکر نمیتواند فرآیندهای داخل کانتینر دیگری را جستجو کند. از نظر معماری، هر کانتینر مجموعهای از منابع خاص خود را از پردازش تا استکهای شبکه به دست میآورد.
[منبع]
دیدگاهتان را بنویسید