تحلیل SWOT و زمان استفاده از آن

این پست از بلاگ رو قراره به تجزیه و تحلیل SWOT اختصاص بدیم . اگه بخوایم به سمت آینده قدم برداریم و به درستی عمل کنیم باید وضعیت خودمون و کسب و کارمون رو به خوبی تحلیل کنیم. اما قبل از شروع و باز کردن این موضوع معنی کلمات تشکیل دهنده SWOT رو ببینیم :
Strengths : نقاط قوت و مثبت
Weaknesses : نقاط منفی و ضعف
Opportunities : فرصت ها
Threats : تهدید ها
بعضی از نوشته ها تحلیل SWOT رو فقط قبل از ورود به بازار میدونند اما شما برای قبل از ورود به بازار و هر زمانی که بخواید شرایط کسب و کارتون رو بسنجید و میخواید فیدبک فعالیت هاتون رو افزایش بدید . با استفاده از این تحلیل تمامی عوامل خارج و داخل کسب و کارتون رو بررسی میکنید ، نقاط قوت و ضعف رو میشناسید و با فرصت ها و تهدیدات آشنا میشید و همه این ها در کنار هم یک دید خوب برای آینده بهتون میده. اینکه به عوامل خارج و داخل اشاره کردم به این دلیل هست که نقاط قوت و ضعف بیشتر مربوط به حال و عوامل داخلی هستند و فرصت ها و تهدیدات موارد خارجی رو در بر میگیره .
اولین موردی که گفتیم نقاط قوت و مثبت بودند ، به عوامل درونی کسب و کارتون فکر کنید ، شاید اگه موردی مثال بزنم بهترباشه ، به عنوان مثال بودجه ای که دارید ، منبع درامدیتون ، نام تجاری و برندتون ، شبکه های توزیعی که دارید ، ارتباط ها و لینک هایی که دارید ، حتی موقعیت شرکتتون یا منابع فیزیکیتون ، از همه مهم تر همکاران ، اعضای تیمتون و مشتریانتون یا همون منابع انسانی و .. .
اما اگه بخوام مواردی برای نقاط ضعف مثال بزنیم میشه به برند ضعیف (علائم تجاری)، هزینه های زیاد و بیهوده ، منابع انسانی و تیم ناکارامد و ضعیف ، دلایلی که مشتریانتون رقبای شمارو ترجیح بدن ، مشکلات دفتر شرکت یا منابع فیزیکی و … اشاره کرد .
میدونید که با توجه به شرایط و برنامه ریزی هاتون نقاط ضعف رو باید به قوت تبدیل کنید ، اگه بخوایم در مورد عوامل خارجی کسب و کارتون ، یعنی فرصت ها و تهدیدات بیشتر بگیم و مثال بزنیم میشه به این موارد اشاره کرد : نیاز هایی که از مشتریانمون برطرف نکردیم ، محصولات جدید بازار ، شرایط اقتصادی موجود ، بعضی از شرایط مالیاتی و حقوقی که به وجود میاد ، تغییرات مخاطبین هدف و مسائل زیادی که در ادامه بیشتر در موردشون بحث خواهیم کرد . طبیعتا با توجه به شرایط کسبو کارتون این نمونه ها برای شما متفاوت میشه ولی من سعی کردم مواردی که کلی تر هست رو مثال بزنم .اما شاید بهتر باشه که یک سری سوال رو مطرح کنید تا به این چهار مورد بهتر پاسخ بدید، مواردی مثل :
در چه مواردی بهتر از دیگران هستیم ؟
ما چه کاری انجام میدیم که دیگران انجام نمیدن ؟
اعضای تیم من چه امتیازات و ویژگی هایی دارند ؟
چه نکات مثبتی باعث جذب بیشتر مشتریان شده ؟
و برای نقاط ضعف هم میتونید عکس همین سوال هارو برای خودتون مطرح کنید، مثل در چه مواردی از رقبای خودتون ضعیف تر هستید ؟ و نمونه های دیگه ای که به ذهنتون میرسه . همچنین برای فرصت ها و تهدیداتتون میتونید به سوال هایی مثل چه امتیازاتی تا به حال در بازار وجود داشته که استفاده نکردیم ؟ یا آیا راهی برای کاهش هزینه های ما وجود داره ؟ توجه کرد . خودتون با توجه به کسب و کار و سازمانتون میتونید سوال های خیلی خوبی رو مطرح کنید .
قبل از بررسی جدول SWOT این نکته رو بهتون بگم که وجود نقاط ضعف دلیلی برای شکست شما نیست ، شما دارید با این روش تحلیلی کاری میکنید تا اون هارو به موفقیت تبدیل کنید ، پس به هیچ عنوان از بیان کردن نقاط ضعفتون زده نشید. میتونید ماتریس SWOT رو از گوگل بگیرید ، نمونه های متفاوتی داره ، حالا اولویت هاتون رو درجه بندی کنید و در جدول قرار بدید .
قسمت مربوط به SO نقاط قوتتون رو به کار میگیرید تا از فرصت هاتون خیلی بهتر استفاده کنید . حالا در WO از فرصت هایی استفاده میکنید که به کمک نقاط ضعفتون بیان و اون هارو برطرف کنند . بخش WT زمانی رو بهمون میگه که ممکنه تهدید ها آسیب زیادی به کسب کارمون بزنن و دلیل اون هم وجود ضعف هامون هستش . اما در ST نقاط قوتمون رو به کار میگیریم تا تهدید ها رو بی اثر کنیم .
تحلیل SWOT فوق العاده میتونه بهتون و به کسب و کارتون کمک کنه ، لطفا این قضیه رو جدی بگیرید ، تحلیل های درست باعث میشه به خوبی رشد کنید .در مورد SWOT خیلی خیلی مفصل تر میشه صحبت کرد اما ادامه این قضیه رو سعی میکنم در پست های دیگه مطرح کنم ، اگه در سازمان و کسب و کارتون تجربه ای در این زمینه دارید لطفا در کامنت ها اون رو با ما به اشتراک بزارید.
دیدگاهتان را بنویسید