تفاوت دیتابیس های SQLو NoSQL


در این نوشته قصد داریم به مقایسه دیتابیس های sql و nosql بپردازیم.یکی از ملاک هایی که برای انتخاب دیتابیس خیلی مهمه اینه که شما یک دیتابیس رابطه ای( SQL )انتخاب کنید و یا یک دیتابیس غیر رابطه ای (NoSQL ) که در ادامه مزیت ها و معایب دیتابیس های SQL و NoSQL را بیان می کنیم تا شما با توجه به پروژه ای که دارید، بتوانید دیتابیس مناسب را انتخاب کنید.
دیتابیس های SQL
این نوع دیتابیس از یک زبان رابطه ای سختاری ( structured query language) برای تعریف و تغییر داده ها استفاده می کند . داده هایی را در نظر بگیرید که به صورت کاملا منظم در کنار یکدیگر قرار گرفته اند و طبق یک ساختار خاص با هم در ارتباط هستند و این ارتباط به صورتی هست که تغییر در یک داده ٬ بر داده های دیگر اثر می گذارد . زبان SQL یکی از پرطرفدارترین گزینه ها برای جست و جو های پیچیده است ولی می تواند در مواقعی محدود کننده نیز باشد . در این زبان قبل از ایجاد دیتابیس باید یک ساختار مشخص برایش تعریف کنیم که داده ها در آن از این ساختار مشخص پیروی کنند .برای افزایش قدرت یک پایگاه داده از نوع SQL ، می توانیم ظرفیت حافظه و قدرت CPU را افزایش دهیم که با این کار سرعت انجام عملات و بهره وری افزایش خواهد داشت. MySQL , Oracle, PostgreSQL , Microsoft SQL Server مثال هایی از این دسته اند .در ادامه MySQL را معرفی می کنیم که محبوبیت زیادی در بین برنامه نویس ها دارد.
MySQL یکی از پرکاربردترین و محبوب ترین پایگاه داده هایی که مدت طولانی هست از آن به صورت گسترده استفاده می شود و به صورت کاملا open source عرضه شده است . این پایگاه داده دارای یک Community بسیار گسترده هست . MySQL برای اکثر پلتفرم ها قابل استفاده است و در اکثر زبان های برنامه نویسی قابل پیاده سازی است . این پایگاه داده به خاطر داشتن قابلیت replicate می تواند task ها را بین node های مختلف پخش کند و این سرعت و کارایی پاسخگویی به در خواست ها را بالا می برد .
دیتابیس های NoSQL
در این نوع دیتابیس ذخیره سازی داده ها به شکلی کاملا متفاوت از دیتابیس های SQL انجام می شود به گونه ای که الگوی مشخصی برای ذخیره سازی وجود ندارد . در این نوع دیتابیس داده ها می توانند به صورت های مختلفی مانند : graphbase , document oriented , column-oriented و … ذخیره سازی شوند. برای افزایش قدرت این نوع پایگاه داده به جای افزایش قدرت سرور می توانیم تعداد سرور ها را اضافه کنیم . MongoDB , BigTable , RavenDB Cassandra نمونه هایی از پایگاه داده NoSQL هستند .در ادامه یک پایگاه داده ی NoSQL را معرفی می کنیم که هر روز بر محبوبیت آن افزوده می شود .
MongoDB که دارای ساختار داده ای کاملا پویا است به مدیریت پایگاه داده نیاز ندارد و هر کسی به راحتی و بدون محدودیت می تواند از آن استفاده کند . سرعت بالای پاسخ به درخواست های تکی ، این پایگاه داده را از بقیه متمایز می کند .
برای یادگیری mongodb میتوانید از آموزش رایگان mongodb که در سایت وجود دارد، استفاده کنید
نتیجه گیری:
برای مواردی که یک در خواست و یا تغییر روی بقیه داده ها اثر می گذارد و یا به صورت گروهی محصولات دسته بندی شده اند و کلا داده ها دارای ساختار مشخصی هستند انتخاب پایگاه داده های SQL کار عاقلانه و درستی است . ولی در مواردی که هر روز داده ها تغییر می کنند و ساختار مشخصی برای داده ها و محصولات وجود ندارد و یا هر روز تعداد داده ها افزایش می یابد ، پایگاه داده NoSQL انتخاب عاقلانه تری است .
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه از ماژول های نیتیو Android و IOS در React Native استفاده کنیم؟
تفاوت توسعه برنامه های android و ios
بهترین زبان های برنامه نویسی برای هوش مصنوعی
تفاوت زبان های برنامه نویسی و اسکریپت نویسی
تفاوت for in و for of
بهترین فریمورک های UI برای استفاده در 2021
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بد نیست اینم گفته بشه برای دوستانی که تازه میخوان یاد بگیرن.هر کدوم کاربرد خاص خودشون دارن باید ببینیم برای چه کاری میخوایم استفاده کنیم و مناسب با پروژمون یکیشونو انتخاب کنیم.
مثلا: از SQlite توی اپلیکیشن هایی که لازم نیست حجم زیادی دیتا نگه داری کنن استفاده میشه از MySQL معمولا تو وب اپلیکیشن ها و وب سایت هایی که نیاز دارن با سرور ارتباط برقرار کنند استفاده میشه ( از نظر محبوبیت و کاربرد هم تو رتبه اوله ) از oracle معمولا توی اپلیکیشن های تجاری که بیشتر روی توانایی های ذخیره سازی تمرکز میشه تا پرفورمنس کد ، مورد استفاده قرار میگیرند.
اما Nosql چی میشه!!؟؟(مثال زیر طبق تجربه هست)
مثلا فرض کنید میخواین یه پروژه سنگین صنعتی انجام بدین، یک سری توضیحات میدم امیدورم مفید باشه دلیل انتخاب : دلیل اصلی انتخاب ما این بود که میزان داده هایی که نیاز داشتیم ذخیره کنیم خیلی زیاد بود یعنی اون زمان فکر میکردیم حدودا 25 هزار تا قسمت داده که توی هرکدوم 4 تا عدد فلوت بود قرار بود دریافت کنیم وقتی بررسی کردیم دیدم که هیچ دیتابیس اسکیو الی نمیتونه برامون 25 هزار تا سطر درست کنه و همینطور ساختن 25 هزارتا جدول و یکی یکی اد کردن داده ها توش هم غیر منطقی بود چون هر 3 دقیقه قرار بود این میزان داده رو دریافت کنیم بنابراین هیچ راهی نموند بجز استفاده از nosql و بین نو اس کیو ال ها وقتی بررسی کردیم دیدیم چون برنامه با سی پلاس پلاس بود درایور های مونگو وجود داره تست کردیم دیدیم روی این تعداد داده به شدت جواب میده به همین خاطر انتخابش کردیم. وقتی بخش سخت افزاریمون اماده دادن دیتا شد متوجه شدیم که 25 هزار تا داده نداریم و بیشتر از نیم ملیون داده هر 4 دقیقه دریافت میکنیم ولی با همون کیفیت مونگو کار کرد و هیچ مشکلی برامون به وجود نیاورد البته کلا بر پایه BSon کار میکنه و داکیومنت های درخواست بهش و دریافت ازش و ذخیره سازیش هم همه json هستند.
سلام وقت بخیر ممنون از تجربیاتی که به اشتراک گذاشتین مواردی که گفتین کاملا منطقی و مورد استفاده دز زمینه خاص خودش هست شاید بیشتر از اینکه خود اون دیتابیس و یا ساختار توسعه مهم باشه کاری هست که می خواین انجام بدین و خروجی که مورد انتظار هست مطمئنن مطلوب ترین نتیجه زمانی اتفاق خواهد افتاد که صرف نظر از تعصب روی یک ساختار خاص بهترین ساختار رو انتخاب کنیم و توضیحاتی که دادین کاملا این موضوع رو نشون میده.
سلام
در NoSql ها اسامی دو NoSql رو هر کدام دو بار تکرار کردید
Big Table ,RavenDB Cassandra
سلام مهرداد عزیز .
ممنون از اطلاع رسانی.این مشکل حل شد