آشنایی با Type Script و نحوه نصب آن
در این نوشته قراره در مورد تایپ اسکریپت صحبت کنیم و با اون و نحوه نصبش آشنا بشیم .
این مجموعه اپن سورس جاوااسکریپتی در سال 2012 عرضه شد و روند خوبی رو هم میشه گفت طی کرد .خب میدونید جاوااسکریپت اوایل جهت اسکریپت نویسی سمت کلاینت برای صفحات وب معرفی شد ولی روز به روز پیشرفت کرد و امروزه به قدرتی رسیده که در تولید برنامه های native و حتی کد نویسی سمت سرور… نقش داره .تایپ اسکریپت کد هارو همونطور که در جاوااسکریپت نوشته میشه کامپایل میکنه و همه کد هایی که در جاوااسکریپت درست هستند در تایپ اسکریپت هم اعتبار دارند .شاید عکس زیر بتونه در یک نگاه دید ذهنیت کاملی رو نسبت به تایپ اسکریپت براتون ایجاد کنه.
همچنین ، از شی گرایی هم پشتیبانی میکنه و خروجی اون به جاوااسکریپت تبدیل میشه ، با typescript میشه برنامه هایی تحت جاوااسکریپت در مقیاسی بزرگ تولید کرد.
شما قرار نیست سینتکس جدید رو یاد بگیرید ، typescript اپن سورس هست و سینتکس اون کاملا برای شما توسعه دهندها آشناست. همچنین برای اجرا روی هر مرورگر و موتور پیشرفته ای ، در ابتدا به جاوااسکریپت کامپایل میشه و زبان توسعه برنامه های AngularJS2 هست و با اکثر کتابخونه های معروف مثل reactjs و jqure سازگار هستش. TypeScript به عنوان superset زبان جاوااسکریپت ارائه شده، یعنی در جاوااسکریپت به این معنی هستش که تمامی کد های JS، به عنوان کد معتبر TypeScript هم شناخته میشن .
همچنین خاصیت وراثت یا Inhertance رو هم میشه در تایپ اسکریپت دید. وراثت به این مفهوم اشاره داره که در کدنویسی ممکن هست از یک کلاس، در بیان کلاس دیگر هم استفاده بشه که در دوره ES6کاملا در موردش صحبت کردیم . سینتکس ها شباهت بسیار زیادی به جاوااسکریپت 2015 (ES6) دارن،فقط تفاوتی که باید بدونید این هستش که پسوند فایل ها ts میشه .
همینطور شما در تایپ اسکریپت اول متغییرهارو تعریف میکنین و نوعشون رو مشخص میکنید و موقعی که میخواید مقادیر رو به پارامتر های تابع پاس بدید ، باید به نوع داده ای اونها هم دقت کنین . همچنین از اونجایی که از شی گرایی پشتیبانی میکنه ، میتونیم اینترفیس هم داشته باشیم.
نکته جالبی که در مورد تایپ اسکریپت وجود داره عملیات transpile هستش ، یعنی کامپایل کد های typescript به ES5 . در تایپ اسکریپت به تمامی ویژگی های اکمااسکریپت2015 مثل کلاس ها ، ماژول ها و … دسترسی دارید ، ولی کد نهایی که تولید میکنید میتونه es5 باشه که همه مرورگرهای موجود پشتیبانی میکنند .به نظرم این لینک گیتهاب هم میتونه براتون مفید باشه .
خب بریم به سراغ نصب اما قبل هر چیزی باید nodejs رو نصب کنیم که خب این کار خیلی راحت انجام میشه .کافیه که به سایت nodejs بریم و از صفحه دانلود با توجه به نسخه سیستم عاملمون شروع به نصب کنیم .
عملیات نصب هیچ کار پیچیده ای نداره و بعد از نصب کافیه به محیط cmd بریم و برای اطمینان دستور زیر رو وارد کنید :
npm -v
خب حالا بعد نصب نود ، میریم به سمت نصب تایپ اسکریپت
تایپ اسکریپت رو با استفاده از npm نصب میکنیم ، پس دستور زیر رو در محیط cmd وارد میکنیم
npm install -g typescript
با استفاده از این دستور آخرین نسخه پکیج کامل TypeScript براتون نصب میشه .
قبل ساخت پروژه با دستور زیر نسخه تایپ اسکریپت نصب شده رو چک میکنیم .
Tsc -v
البته که میتونید به سایت typescript هم سر بزنید و ازونجا مستقیما دانلود رو انجام بدید . اگه علاقه مند بودید بیشتر در مورد تایپ اسکریپت بدونید مطالعه این مقاله از medium میتونه خوب باشه .
پیشنهاد می کنیم برای آشنایی بیشتر با تایپ اسکریپت (typescript) و نحوه استفاده از آن در کتایخانه ها و فریمورک های مختلف دوره آموزش typescript را مشاهده کنید
دیدگاهتان را بنویسید