آشنایی با گیمیفیکیشن


این نوشته از بلاگ هم قراره کمی از فضای فنی فاصله بگیریم . به سراغ کسب و کار بریم ، در ادامه قراره در مورد اینکه اصلا گیمیفیکیشن چی هست و چه تاثییری میتونه بر روی کسب و کارمون داشته باشه صحبت کنیم .
چند سالی میشه که گیمیفیکیشن به شدت محبوب شده و نتایج خیلی خوبی رو نشون داده . البته بازی آفرینی اولین بار در سال 2002 مطرح شد و تا مدت ها هم اونطور که باید مورد توجه قرار نگرفت اما امروزه متخصصین زیادی در این حوزه فعالیت می کنند . اگه بخوام خیلی ساده گیمیفیکیشن رو تعریف کنیم میشه اینطور گفت استفاده از یک سری عنصر های بازی که در زندگی واقعی اجرا بشه . البته این تعریف شاید استاندارد نباشه و برای این هست که بهتر قضیه رو درک کنید . استفاده از یک سری عنصر ها مثل امتیاز دادن و ایجاد فضای رقابتی مخصوصا در کسب و کار ها ، نه تنها در بین مشتریان بلکه در بین کارکنان یک شرکت یا اعضای یک تیم .
این کار ها باعث میشه مشتریان و کاربران در یک محیط مشابه به بازی قرار بگیرن و فعالیت هایی که در بستر کسب و کار شما انجام میدن براشون سرگرم کننده و جذاب باشه ، البته این روزها گیمیفیکیشن در در اکثر زمینه ها ورود پیدا کرده و من صرفا مثال هایی که میزنم در زمینه کسب و کار هستش . البته که گیمیفیکیشن در حوزه کسب و کار و فناوری اطلاعات فوق العاده کاربردی شده و میشه گفت محبوب هست اما اصل قضیه به علم روانشناسی بر میگرده و پیاده سازی اون کار خیلی ساده ای نیست و به علم و دانش خودش نیاز داره .
همونطور که گفتم این بحث ، در صنعت های زیادی مورد استفاده قرار میگیره و روز به روز به طرفدارنش افزوده میشه اما از دلایلی که در کسب و کار ها به شدت مورد استقبال قرار گرفت حفظ مشتریان بود ، در حال حاضر کسب و کار (مخصوصا کسب و کار های نوپا و استارتاپ ها) به شدت در حال رقابت هستند و سعی میکنند با ایجاد یک مزیت رقابتی مشتریان بیشتری جذب و حفظ کنند و کاربرانشون رو از خدماتی که به اون ها ارائه میشه راضی نگه دارن . پس اینجا میشه به گیمیفیکیشن به عنوان یک گزینه برای رقابت و حفظ مشتری نگاه کرد .
خیلی از فعالیت های خسته کننده برای کاربران رو میشه با استفاده از این حوزه بسیار محبوب تر کرد.دادن پاداش و ایجاد یک حس رقابتی انگیزه خیلی زیادی رو به کاربران و مشتریان یک کسب و کار میده . ایجاد انگیزه در کاربر علاوه بر کمک فردی و شخصی که میکنه باعث رشد کسب و کار هم میشه و یکی از اصول گیمیفیکیشن ایجاد انگیزه هست . مثال های خیلی ساده اگه بخوایم بزنیم میشه به یه جدول اولویت بندی در بازی ها و کسب و کار های دیگه اشاره کرد . خیلی ها با دیدن جایگاه افراد برتر ،تغییر جایگاه خودشون و نمونه های دیگه ترغیب میشن بیشتر بازی کنند یا بیشتر از خدمات کسب و کار شما استفاده کنند .
اینکه شما تصمیم دارید در اپلیکیشن و یا سایتتون و .. از گیمیفیکیشن استفاده کنید در اصل موضوع تغییری ایجاد نمیکنه و لازمه که اصول اون رو به خوبی بدونید و درک کرده باشید . ادامه سعی میکنم چند مثال شناخته شده این حوزه رو مطرح کنم تا اهمیت موضوع روشن تر بشه .
اولین مثالی که میشه زد نایکی هست که اکثرا اون رو میشناسند . نایکی در یک طرح که بر روی گوشی های هوشمند کاربران فعال میشد این قابلیت رو داد تا اونها بر سر میزان فعالیت های ورزشی فیزیکی روزانشون باهم رقابت کنند و این برنامه اونهارو ثبت کنه و حالا با توجه به میزان پیشرفت اونها و رد شدن از یک سری مراحل جوایزی رو بهشون اهدا میرکرد .
به عنوان یک نمونه دیکه میشه برنامه keas اشاره کرد ، یک برنامه در حوزه سلامت هستش، خیلی کوتاه اگه بخوام در موردش بگم به این صورت عمل میکنه که کاربران و کارکنان یک سازمان با کمک به همکارانشون امتیاز میگیرن و یک سری خدمات دیگه دریافت میکنند ، سازمان های زیادی از این سرویس استفاده میکنند که البته جزییات خیلی بیشتری داره و هدف من از مطرح کردنش فقط آشنایی مختصر با استفاده از گیمیفیکیشن در این حوزه بود .
نمونه های خیلی زیادی وجود داره که بسیار مطرح هستند ، گیمیفیکیشن در بسیاری از کسب و کارهای حال حاضر که فضای رقابتی زیادی دارند یک عنصر مهم به حساب میاد که در ایران اونطور که باید به این قضیه توجه نمیشه ، البته من یک سایت فعال در این حوزه دیدم که تخصصا بر روی بازی آفرینی کار میکرد و نمونه های خارجی هم میتونید از لینک های زیر استفاده کنید ، حتما تجربه یا نمونه های جالبی که میشناسید رو با ما به اشتراک بزارید .
دیدگاهتان را بنویسید