آشنایی با طراحی تجربه کاربری و معرفی 16 منبع کاربردی

در این پست قراره تعریفی از طراحی تجربه کاربری و طراحی رابط کاربری بگم و در آخر منابعی (وبلاگ، وبسایت) برای الگوبرداری که دید خوبی بهتون میده و کمک تون میکنه طراح بهتری بشید رو معرفی میکنم.
طراحی تجربه کاربری (User experience design) چیست؟
طراحی تجربه کاربری همونطور که از اسمش پیداست در مورد طراحی ایدهآل تجربه برای استفاده از یک خدمت یا محصول هست. بهاینترتیب که میتونه شامل همه انواع خدمات و محصولات باشه، مثلا طراحی یکی از این پنیرهای پاکتی روزانه.
گفتم پنیر پاکتی! همین جعبه پنیر، وقتی بهش نگاه میکنیم، هر آنچهکه در ظاهرش داره رنگ، تصویر و سایز اون میشه ظاهرش یا همون رابط کاربری که ما باهاش ارتباط برقرار میکنیم. ولی از لحظهای که پنیر رو میبینیم و تصمیم به خوردن اون میگیریم، مواردی مثلاینکه آیا راحت میتونید درب بستهبندی اون رو باز کنید، بافت پنیر نرم هست یا سفت، اینکه بهراحتی میتونید پنیر رو از جعبه خارج بکنید یا نه ممکنه تکهتکه و له بشه. کل تجربهای که شما از خوردن این پنیر دارید و حتی طعم و بوی اون باعث میشه که شما یک احساس نسبت به اون داشته باشید.
این تجربه میتونه خوب یا بد باشه. مثلا این پنیر پاکتی روزانه؛ وقتی میخواید مصرفش کنید تمام پنیر له و خرد میشه و شکل نامناسبش آدم رو دلزده میکنه! بعد هم وقتی پنیر به نصفه میرسه به خاطر عمق زیاد پاکت مصرفکننده نمیتونه بهسادگی مابقی پنیر را بیرون بکشه!
اما کاربرد اصلی طراحی تجربه کاربری برای وبسایت و اپلیکیشنهای نرمافزاری رو قراره مطرح کنیم. بهطورکلی، تجربه کاربر یعنی افراد هنگام استفاده از یک محصول یا خدمت چه احساسی دارند. وقتی از تجربه کاربری صحبت میکنیم دو مؤلفه دیگه هم مطرح میشن:
کاربردپذیری (Usability)
کاربردپذیری، رابطه نزدیکی با ux داره، و غالبا در زمان توصیف ux استفاده میشه. زمانی که ux بااحساس افراد در زمان بازدید از وبسایت تون در ارتباط هست، کاربردپذیری در مورد میزان صمیمیت وبسایت با کاربر هست. آیا مردم وبسایت شما رو متوجه میشن؟ آیا میدونن کجا باید کلیک بکنن؟ کاربردپذیری بهتر، ux رو بهبود می بخشه.
رابط کاربری (User Interface)
موقعی که راجع به طراحی دیداری صحبت کنیم یعنی داریم درباره هرآن چیز طراحی که بهظاهر مرتبط میشه از فونت، رنگ، سایز و هرآن چیزی که درنهایت اسم UI روش میذاریم صحبت میکنیم. اگه مردم ظاهر محصول آنلاین شما رو دوست داشته باشن بیشتر احتمال داره که در وبسایت/ اپلیکیشن شما بمونن بنابراین ظاهر خوب bouncerate ( نرخ خروج ترجمه میشه) شما رو کاهش میدهد.
Marike درباره این موضوع که “زیبایی وبسایت تا چه اندازه مهمه” تحقیقاتی انجام داده و به این نتیجه رسیده: «اگر مردم از محصولی که ما طراحی کردهایم ناامید میشوند به خاطر اینکه نمیتوانند چیزی را که میخواهند در سایت پیدا کنند احتمال تایید طراحی وبسایتتان کمتر خواهد شد.» نتیجهاش میشه: زیبایی مهمِ، اما مسئله کاربردپذیری از اون میتونه مهمتر باشه.
منابع الهامبخش برای طراحی UX
خب تا اینجا یک سری صحبت ها در مورد تجربه کاربری داشتیم . برای اینکه منابع بیشتری رو به لیست مطالعه تون اضافه کنید من اطلاعاتی از 16 وبلاگ و وبسایت لیست کردم تا به شما کمک بکنه UX رو بهتر درک کنید و از جدیدترین محتوای این حوزه باخبر باشید.
بزرگترین جامعه خلاقیت آنلاین هست. کاربران کارهاشون رو به اشتراک میذارن. کاربران این سایت افراد خلاقی مثل طراحان گرافیک، تصویرگران، طراحان رابط کاربر، طراحان وب و غیره هستند.
یکی از محبوبترین و معتبرترین مجلههای حوزه طراحی وب و توسعه وب هست. توی دسته طراحی تجربه کاربری آموزشهایی در مورد قابلیت استفاده، معماری اطلاعات، طراحی تعاملی و سایر موضوعات مرتبط با UX، هم برای محصولات دیجیتال (وب، تلفن همراه، دسکتاپ) و هم محصولات فیزیکی داره.
یک منبع الهامبخش عالی درباره UX هست که میتونه هم برای تازهکاران و هم طراحان حرفهای مفید باشه.
به بازدیدکننده هاش این اجازه رو میده تا به بهترین وبسایتهای روز (و هفته … و ماه … و سال) رأی بدن. همچنین جاییه که متخصصان از سراسر دنیا برای ایده گرفتن، اشتراکگذاری دانششون و گرفتن بازخورد و نقدهای سازنده بهش مراجعه میکنن.
یک فروم از کل جهانِ. که در اون متخصصان طراحی و تکنولوژی اخبار جالب و وقایع رو با بقیه به اشتراک میذارن.
یک نشریه آنلاینِ که در مورد آخرین روندهای طراحی UX و استراتژی محصول بحث میکند. در اینجا شما میتوپید اطلاعاتی در مورد رویدادهای مربوط به UX (کنفرانسها، کارگاهها، میتاپسها و کلاسها) رو پیدا کنید.
تفاوت اصلی بین “UI Movement” و بقیه سایتهای الهامبخش طراحی اینه که منحصرا تو حوزه طراحی رابط کاربر متمرکز هست. هر نمونه طراحی توی یک دسته تگ میشه تا بتونید بهراحتی هر عنصر طراحی که به آن علاقه دارید رو پیدا کنید.
این منبع که بخصوص برای افراد مبتدی UX مفیدِ اطلاعات، حقایق و تحقیقات زیادی رو از کارشناسان مشهور UX جمعآوری میکنه تا تصورات نادرست رو در حوزه طراحی فاش کنه.
شامل اطلاعات مفید و ایدههای نو هست که میتونید برای پروژههای آینده تون ازش چیزهای خوبی یاد بگیرید. این نشریه از ایدههای طراحی گرفته تا روششناسی مدیریت پروژه اطلاعات خوبی در اختیارتون میذاره.
یک شبکه اجتماعیِ که توی اون طراحان آثارشون رو نشون میده و از همدیگه ایده میگیرن. طراحان از Dribbble برای نشون دادن خلاقیتشون بدون هیچ هدف دیگهای استفاده می کنن و میشه بهعنوان یک منبع خوب برای الهام گرفتن ازش استفاده کرد.
این سایت با مقالهها و آموزشهای مفیدی که درباره طراحی تجربه کاربری داره بهتون کمک میکنه تا توی کارتون حرفهایتر بشید و دانشتون رو بالا ببرید.
مجموعهای از طراحیهای الهام بخشه و هدفش اینه که نشون بده چرا جزئیات کوچکی مانند برچسبها، پیامهای اخطار و غیره بهاندازه بقیه عناصر برجسته طراحی مهم هستن.
یک مجله آنلاین هست که محتوای خودش رو در جدیدترین گرایشهای صنعت خلاقیت منتشر میکنه. مقالات این مجله دستهبندیهای مختلفی را بررسی میکنه که انواع دیدگاهها رو در مورد طراحی ارائه میده.
متخصصان UX در این سایت مقالات و بررسیهای مربوط به طراحی محصول رو منتشر میکنن و مطالبی درباره استراتژیهای طراحی موبایل و طراحی وب رو با خوانندههای سایتشون به اشتراک میذارن.
این وبلاگ یک منبع عالی برای درک تمام جنبههای ساختن یک تجربه کاربری عالیتر هست. محتوایی که اغلب بر اساس تحقیقات کاربر است،
اگه انگلیسی تون خیلی خوب نیست ux-book یه منبع فارسیِ که کتابها و مقالات تجربه کاربری رو ترجمه میکنه و تا حالا کارهایی مثل ترجمه و انتشار کتاب، انتشار مقالات، ویدیو و پادکست بر اساس تجربیات متخصصان ایرانی انجام داده.
طراحی یک تجربه کاربری تمامعیار چالشهای زیادی داره و عوامل متعددی باید در نظر گرفته بشن. امیدوارم منابع معرفیشده در این مقاله به شما کمک بکنن و الهامبخش شما برای طراحی تجربههای کاربر ساده و لذتبخش باشن. اگر شما هم منابعی برای اضافه کردن به این لیست دارید در قسمت نظرات بهمون معرفی کنید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
8 پلاگین کاربردی فیگما
تفاوت زبان های برنامه نویسی و اسکریپت نویسی
آغاز فصلی نو در reactapp | روایتی جدید در کنار شما
تفاوت طراح رابط کاربری و برنامه نویس فرانت اند
تحلیل SWOT چیست ؟ و چگونه به رشد کسب و کار ما کمک میکند ؟
6 زبان برنامه نویسی برای یادگیری در سال 2021
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار مقاله مفید و کاربردی بود
ممنون واقعا
البته یه چنتایبی از وب سایت ها معرفی شه الان فعالیت ندارند احتمالا زمانی که مقاله را نوشتید فعال بوده اند
ممنون از سایت خوبتون
ممنون حجت عزیز