نکاتی در مورد درخت تصمیم (Decision Tree)


درخت تصمیم یا Decision Tree همونطورر که از اسمش معلومه یه طرح سادس که در تصمیم گیری ها کمکتون میکنه ، یه جورایی باعث میشه شما تصمیمی عاقلانه تر بگیرید . در ادامه کامل تر این مساله رو باهم بررسی میکنیم تا با درخت تصمیم و کاربرد های اون بیشتر آشنا بشید. درخت تصمیم میتونه گزینه های ممکن ، هدف ها و سود های مالی و … که برای یک سرمایه گذار نیاز هست به مدیر نشون بده .
از این درخت میتونید برای پیشبردن برنامه هاتون و ترسیم الگوریتم ها و اهدافی که دارید استفاده کنید ، سعی میکنیم در ادامه ترسیم یک درخت تصمیم رو هم بررسی کنیم. درخت تصمیم یک نمودار ترسیمی هستش که به صورت سلسله ای از تصمیم گیری های شمارو نمایش میده ، این درخت در واقع تصمیم های دشوار و سخت شمارو به تصمیم های ساده تر و منطقی تر تبدیل میکنه ، قبل از اینکه خود اعضای درخت رو تشریح کنم یه سری نکات رو میگم که امیدوارم مفید باشه .
شما در ایتدا باید صورت مساله خودتون رو مشخص کنید .قبل از اینکه درخت رو طراحی کنید ،پس تنها روی یک مساله تمرکز کنید. متغییر هاتون رو مشخص کنید ، بالاخره یک سری متغییر در کنار تصمیم اصلی شما وجود داره که به اون تصمیم وابسته هست پس اونهارو مشخص کنید . حالا این متغییر ها رو اولویت بندی کنید و هر موردی که براتون مهم تر هست رو مشخص کنید .
هر درخت تصمیم با یک نود(node) اولیه شروع میشه که از اون با توجه به پیامد ها شاخه هایی منشعب میشه که هر کدوم از اونها به نود های دیگه ختم میشه ، این نمودار ها یا بهتره بگم شاخه شاخه ها در نهایت به یک درخت تبدیل میشن . البته در درخت تصمیم ما سه نوع نود داریم :
نود اول تصادفی هست که با دایره مشخص میشه و این رو به ما میگه که احتمال وقوع یک سری نتایج خاص هست ، نود بعدی تصمیم گیری هست و شبیه به یک مربع هستش و اون تصمیمی که میشه اتخاذ کرد رو نشون میده . سومین نود نشان دهنده آخرین پیامد یک مسیر تصمیم گیری هست . اگه دولوپر هستید پیشنهاد میدم که فلوچارتی این درخت رو رسم کنید.
حالا اگه قرار باشه یک درخت تصمیم گیری خیلی ساده رسم کنیم باید چطور شروع کنیم ؟
در اولین قدم میتونید یک مربع رسم کنید .مهم ترین متغییری که دارید رو داخل اون بنویسید ،مهم ترین بنا به تصمیمیتون میتونه متفاوت باشه مثلا برای خرید میتونه قیمت باشه . حالا بیاید یک سری شاخه از متغییرتون خارج کنین ،برای هر شاخه یک سری گزینه اون متغییر در اختیارتون قرار میده مشخص کنید ،مثلا ما گفتیم متغییرمون میتونه قیمت باشه ، حالا شما میتونید قیمت هارو دسته بندی کنید به عنوان مثال زیر 50 میلیون و … . خب حالا دایرها و مربع های دیگه میتونند اولویت های بعدی تون باشن از لیست متغییر هایی که گفتیم . نمودارتون رو بزرگتر کنید تا به اون شکل نهایی برسید.
برای ادامه ترسیم درخت ، اگه تصمیمتون اصلی و تصمیم اصلی دیگه ای وجود نداره مستطیل دیگه ای رسم کنید . اگه قطعی نیست یک دایره رسم کنید .درختتون رو میتونید با قلم و کاغذ ، تخت وایت برد یا نرم افزار های موجود ترسیم کنین . به عنوان مثال میتونید با محاسبه سود از هر انتخاب در درختتون ،میزان ریسک رو به حداقل برسونید و احتمال دستیابی به یک نتیجه خوب رو بالا ببرید .
درخت تصمیم شاید برای خیلی از ما ناشناخته و یا حتی مسخره به نظر بیاد اما در میان بسیاری از دولوپرها و مدیران بسیار محبوب و کاربردی هست . دلیلش هم علاوه براینکه درک اون خیلی راحته و کاربردی هست هر زمان که بخواید میتونید گزینه های جدیدی به اون اضافه کنید . البته گاهی اوقات درخت های تصمیم بسیار پیچیده میشن که در اونجا هم راه حل های خودشو داره.
هر انسانی یک سری نگرانی ها داره که میتونه برای اون ها درخت تصمیم طراحی کنه ، زمانی که یک درخت تصمیم برای نگرانی خودتون طراحی میکنید نگرانی شما قابل حل میشه و متوجه میشید که چه زمانی میتونید از اون رهایی پیدا کنید . موضوع اصلی نگرانیتون رو مشخص کنید و اون میشه موضوع اصلی درخت تصمیمتون .
از درخت های تصمیم برای ایجاد مدل های پیشبینی خودکارهم در حوزه یادگیری ماشین استفاده میشه که مزایای زیر رو به همراه داره :
برای اطلاعات طبقه بندی شده خیلی خوب پاسخگو هست ، قابلیت اطمینان به درخت رو میشه مورد آزمایش قرار داد ، مسائل رو میشه با خروجی های متعدد مدل سازی کرد و در کل روشی دقیق تر هست .
تصمیم های امروز شما قراره در ایندتون تاثییر گذار باشه پس باید بین سود آوری و انعطاف پذیری تعادل برقرار باشه. اینجاست که درخت تصمیم به مدیر امکان تلفیق ابزارهای تحلیلی رو میده و میتونه مسیر مشخصی از انتخاب هارو با شفافیت کامل دنبال کنه و نتیجه تصمیم هایی که میگیره کاملا روشن باشه.
من برای این نوشته از سایت های www.wikihow.com و www.lucidchart.com کمک گرفتم که اگه دوست داشتید میتونید به اونها سر بزنید ، اگه تجربه ای در این زمینه دارید حتما در کامنت ها با مابه اشتراک بزارید .
دیدگاهتان را بنویسید